Особливості вегетаріанського та веганського харчування
Вегетаріанці та вегани відмовляються від м’яса (а вегани ще й від усіх продуктів тваринного походження). Але організму все одно потрібні білки, жири та вітаміни. Шоб не було “ой, я схуд і почуваюсь мляво”, треба правильно балансувати раціон.
Джерела білка
Бобові культури
- Квасоля, сочевиця, нут — багато білка і клітковини.
- Соєві продукти (тофу, темпе) — відмінна альтернатива м’ясу.
Горіхи та насіння
Мигдаль, волоські горіхи, гарбузове насіння — додаткові корисні жири й білки.
Критичні вітаміни та мінерали
Вітамін B12
Він переважно міститься в м’ясі та молочних продуктах, тому веганам важливо приймати його як добавку.
Залізо
Рослинні джерела заліза — шпинат, гречка, бобові. Варто вживати разом з вітаміном С для кращого засвоєння.
Отакі-то пироги: щоби бути кріпким вегетаріанцем, не забувай їсти різноманітно, і все буде чікі-пікі!