Як збалансувати раціон, якщо я вегетаріанець/веган?

Як збалансувати раціон, якщо я вегетаріанець/веган?

Особливості вегетаріанського та веганського харчування

Вегетаріанці та вегани відмовляються від м’яса (а вегани ще й від усіх продуктів тваринного походження). Але організму все одно потрібні білки, жири та вітаміни. Шоб не було “ой, я схуд і почуваюсь мляво”, треба правильно балансувати раціон.

Джерела білка

Бобові культури

  • Квасоля, сочевиця, нут — багато білка і клітковини.
  • Соєві продукти (тофу, темпе) — відмінна альтернатива м’ясу.

Горіхи та насіння

Мигдаль, волоські горіхи, гарбузове насіння — додаткові корисні жири й білки.

Критичні вітаміни та мінерали

Вітамін B12

Він переважно міститься в м’ясі та молочних продуктах, тому веганам важливо приймати його як добавку.

Залізо

Рослинні джерела заліза — шпинат, гречка, бобові. Варто вживати разом з вітаміном С для кращого засвоєння.

Отакі-то пироги: щоби бути кріпким вегетаріанцем, не забувай їсти різноманітно, і все буде чікі-пікі!